10 Questions You Should to Know about Ram Blowout Preventer | RONGSHENG

29, Jul. 2024

 

Well Control Questions and Answers Part 1

With competitive price and timely delivery, HRSB sincerely hope to be your supplier and partner.

Well Control Equipment ' Blowout Preventers and Diverters.

a collection of Well Control Questions and Answers

1) Indicate the activities that may be carried out wih the BOP stack shown.
a) With no drill pipe in the hole, shut in the well under pressure and repair the spool.
b) With drill pipe in the hole, shut the well in and change pipe rams to blind rams.
c) With drill pipe in the hole, circulate through the drill pipe.
d) With drill pipe in the hole, shut in the well under pressure and repair the side outlets on
the spool .

Answer:
a)No.
B)No.
C)Yes.
C)Yes.

2) What is the primary function of the weep hole (drain hole, vent hole) on a ram type BOP?
a) To show that ram body rubber is leaking.
b) To show that the primary mud seal on the piston rod is leaking.
c) To show that the Bonnet seals are leaking.
d) To show that the closing chamber operating pressure is too high.

Answer: b

3) You only have one inside BOP with an NC 50 (4'1/2 IF) lower pin connection on your rig but the drill string consist of 5' HWDP, and 8' collars. Which one of the following crossovers would you have on the drill floor in case of kick while tripping?
a) 6-5/8' reg. Box X 7-5/8' reg. Pin
b) NC50 (4-1/2' IF) Pin X 6-5/8' reg. Pin
c) NC50 (4-1/2' IF) Box X 7-5/8' reg. Pin
d) NC50 (4-1/2' IF) Box X 6-5/8' reg. Pin

Answer: d

4) A BOP stack is configured: Pipe ram / Blind-Shear ram / Pipe ram / Annular, kill and choke lines are connected under the blind-shear rams. Is it possible to kill a well using the Driller's method if;
a) The upper pipe rams are closed?
b) The blind shear rams are closed?
c) The lower pipe rams are closed?

Answer:
a) Yes
b) Yes
c) No

5) A BOP stack is configured: Pipe ram / pipe ram / Blind-Shear ram / Annular, kill and choke
lines are connected under the blind-shear rams.

a) Can you repair the side outlets with pipe in the hole?
b) Can you repair the outlets with no pipe in the hole?
c) Is it possible to shut in with drill pipe in the hole and
circulate through the drill pipe?
d) Can you change blind rams to pipe rams and kill the well?

Answer:
a) Yes
b) No
c) Yes
d) Yes

6) A BOP stack is configured: Drilling spool / Pipe ram / Blind-Shear ram / Annular, kill and choke lines are connected to the drilling spool.
a) With drill pipe in hole, can we repair the side outlets?
b) With no drill pipe in the hole, can you shut in and repair the Drilling spool?
c) With drill pipe in hole, can you circulate through the Drilling spool?

Answer:
a) No
b) No
c) Yes

7) The kill line should enter a stack so that
a) The well can be circulated if the blind rams are in use.
b) The well can be circulated if the pipe rams are being used.
c) Both the above.

Answer: c

9) Which of the following statements are true concerning Ram Packing Elements?
a) Reciprocating motion of the pipe increases the wear on seals.
b) Closing pipe rams on open hole may damage the elements.
c) The ram packer should normally be checked, and if worn, changed whenever the bonnet is opened.
d) All of above.

Answer: d

For more information, please visit Ram Blowout Preventer | RONGSHENG.

Read also Drilling Company Exam ' Questions and Answers

10) What do the term '6BX' stamped on a flange represent?
a) serial number
b) pressure rating
c) type
d) size

Answer: c

11) What is meant by the closing ratio for a ram type BOP?
a) Ratio between closing & opening volume.
b) Ratio between closing & opening time.
c) Ratio of the wellhead pressure to the pressure required to close the BOP.

Answer: c

12) Which option gives the advantage of using the kill line with static fluid to monitor well head pressure during a well kill operation?
a) Response on changes in well head pressure is quicker through the kill line.
b) Effect of choke line friction is reduce to ¼ when monitoring on kill line gauge during the
kill operation.
c) Effect of choke line friction is reduced to ½ when monitoring on kill line gauge during the
kill operation.
d) The kill line pressure can be kept constant while changing the pump speed, thus
eliminating the need to compensate for CLFL.

Answer: d

15) Identify the one ram locking device from the list below that locks the ram in the same position regardless of wear.
a) Shaffer 'Ultralock'
b) Shaffer 'Poslock'
c) Hydril 'MPL'
d) Cooper(Cameron) 'Wedgelock'
e) Koomey 'Autolock'

Answer: b

16) From the list below, identify the ring gaskets that are pressure energized. (Pick four answers)
a) Type RX
b) Type BX
c) Type AX
d) Type R oval
e) Type R octagonal
f) Type CX

Answer: a, b , c , f

Read Also Well Logging Questions and Answers

17) Which dimension from the list below is used to identify the 'Nominal Flange Size' (Pick one answer).
a) Throughbore I.D.
b) Flange O.D.
c) Diameter of raised face.
d) O.D. of ring groove.
e) Bolt circle diameter.

Answer: a

18) What is the main function of a diverter?
a) To shut in a shallow kick.
b) To direct fluid a safe distance away from the rig floor.
c) To create a back pressure sufficient to stop formation fluids entering the wellbore.
d) To act as a back up system if the annular preventer fails.

Answer: b

19) In an area where local legislation requires that BOP equipment must be rated so that maximum anticipated formation pressures do not exceed 75% of BOP equipment pressure ratings, what is the minimum acceptable rating for equipment to be used in drilling normally pressure formation to ft TVD?
a) psi BOP equipment
b) psi BOP equipment
c) psi BOP equipment
d) psi BOP equipment
e) psi BOP equipment

Answer: d

20) What is normally considered the highest potential risk when diverting a shallow gas blowout through a long marine riser?
a) The marine riser may collapse.
b) The marine riser may burst from the excess pressure exerted by the gas inside the riser.
c) Buoyancy forces acting on the marine riser may require riser tension forces in excess of
situation where the riser is full of drilling fluid.

Answer: a

References:
1.Transocean Sedco Forex ' Jakarta Learning Centre ' Pre-school exercises for Well Control With Answers.
2.  Well Control Manual part.1 & 2 ' from Well Control School 

read also Oil Well Control Questions and Answers ' Part 2

PDH Quiz - BOP Inspection and Testing

1. BLOWOUT is an uncontrolled flow of well fluids and/or formation fluids from a well bore to the surface or into lower-pressured subsurface zones (underground blowout). True False 2. BLOWOUT PREVENTER (BOP) is a valve attached to the casinghead of a well, allowing the well to be sealed at the surface and confining well fluids to the well bore. True False 3. BLOWOUT PREVENTION EQUIPMENT (BOPE) is the entire array of equipment installed at a well to control kicks and prevent blowouts. Consists of preventers, an actuating system, a choke and kill system, and auxiliary equipment. True False 4. FORMATION FRACTURE GRADIENT is the pressure per unit of true vertical depth that could be expected to fracture a formation at a particular point in the well bore. (Expressed in psi/ft.) True False 5. If BOPE inspection and/or testing is required on the division's Permit to Conduct Well Operations (Form OG 111), inspections must be made by a division representative accompanied by the operator's and/or contractor's representative.

The division inspector must verify that all of the requirements for casing, BOPE, hole-fluid monitoring equipment, and pressure rating are satisfied. True False 6. In most cases, BOPE tests are conducted prior to drilling below the casing shoe or kick-off point (KOP). In situations where the casing is open to the formation, a sealing device (either cement or mechanical) must be placed as close as practical to the shoe or KOP (whichever is higher) so that the casing's mechanical integrity can be determined. The anchor casing string, to which the BOP stack is attached, is an integral part of the BOPE and must be tested, either separately or in conjunction with the BOP stack. True False 7. When we are pressure testing blowout prevention equipment, all components of the BOP stack, kill- and choke-line valves, workingstring safety valve, internal preventer, kelly cock(s), and standpipe valve must be tested in the direction of blowout flow. Clean water should be used as the test fluid, especially in critical areas. True False 8. When selecting a suitable test pressure for the BOPE and anchor casing string, two factors need to be considered: the Maximum Predicted Casing Pressure (MPCP) for the well, and the Minimum Internal Yield Pressure (MIYP) of the anchor casing string. When testing casing in conjunction with the BOPE, the maximum pressure applied to the shoe of the anchor string (or KOP) must not exceed 125 percent of the MPCP or 80 percent of the MIYP, whichever is lower. True False 9. The following is the procedure for testing of :

The Kill-line Control Valve (Figure 27-4d)

  1. Close the kill line control valve.
  2. Rebuild the test pressure through the drill pipe, checking the pressure on the pump pressure gauge, the choke-manifold pressure gauge, and/ or the standpipe pressure gauge.
  3. Close the standpipe valve.
  4. Bleed the pressure at the pump.
  5. Open the kill-line high-pressure access valve. If the system does not include this valve, it will be necessary to dismantle the check valve to check the kill-line master valve and the kill-line control valve in the direction of blowout flow.
  6. If there is pressure loss, check the opening at the kill-line high-pressure access valve or look into the check valve to see if the kill line control valve is leaking.
True False 10. The following is the procedure for testing of:

Subsea Preventer Actuation Testing. In addition to the pressure testing just outlined, each of the preventers in the subsea stack must be actuated according to the following schedule:

For more Blind Ram BOP | RONGSHENGinformation, please contact us. We will provide professional answers.

  1. Each of the pipe-ram preventers must be tested for actuation before pulling drill pipe out of the hole on each trip, or at least once each 24 hours.
  2. The annular preventers need not be actuated during this pretrip function testing as long as they are being operated during the required weekly pressure tests or at an interval not greater than once each seven days.
  3. Periodic actuation-testing is not required for the blind or blind-shear rams. These rams need only be tested when installed and prior to drilling out after each casing string has been set.
True False